خوش آمدید!

با تشکر از مشاهده انجمن گفتگوی ایرانی پاتوق در صورت تمایل برای استفاده از تمامی امکانات انجمن ثبت نام نمایید.

همین حالا ثبت نام کن!

قارچ ها

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
قارچ‌ها دسته‌ای جداگانه از یوکاریوت‌ها را تشکیل می‌دهند و نه گیاه هستند و نه جانور. این دسته همگی دگرپرورده (هتروتروف یا دگرخوار) بوده و برای رشد و تکثیر به ترکیبات آلی برای دریافت انرژی و کربن نیاز دارند. قارچها هوازی یا ناهوازی اختیاری هستند. اکثر قارچها گندروی (ساپروتروف) بوده، در خاک و آب به سر می‌برند و در این نواحی، بقایای گیاهی و جانوری را تجزیه می‌کنند. قارچها مانند باکتری‌ها در تجزیهٔ مواد و گردش عناصر در طبیعت دخالت داشته، حائز اهمیتند. علم مطالعهٔ قارچ‌ها را قارچ‌شناسی نامیده و علم مطالعهٔ قارچ‌های انگل برای انسان را قارچ‌شناسی پزشکی گویند (این انگل‌ها بیماری‌های زیادی به وجود می‌آورند).
قارچ‌ها تأثیرهای زیاد و متفاوتی در طبیعت دارند. گونه‌ای از قارچ‌ها با تخمیر انگور آن را تبدیل به شراب می‌کند. گونه‌ای دیگر انگورها را بر روی تاک می‌کُشد. گونه‌ای دیگر باعث سیاه شدن رنگ کاشی‌های حمام می‌شود و گونه‌های دیگر قارچ، باعث ایجاد یا درمان بیماری می‌شوند یا باعث پوسیدگی چوب یا رویش دوبارهٔ ریشهٔ گیاه می‌شوند. قارچ‌ها بر خلاف گیاهان نمی‌توانند خوراک خود را تولید کنند؛ بنابر این برای ادامهٔ زندگی ناچارند مصرف کننده باشند (هتروتروف).

بیش از ۳۸ هزار نوع قارچ وجود دارد که بعضی از آنها سمی اند و بعضی از آنها قابل خوردن می‌باشند. رنگ، شکل و اندازهٔ قارچ‌ها می‌تواند خیلی متنوع و مختلف باشد. سلسلهٔ قارچها به دو شاخهٔ قارچ‌های کاذب و قارچ‌های حقیقی تقسیم بندی می‌شوند. قارچ‌های حقیقی خود به پنج زیر شاخه تقسیم می‌شوند که عبارتند از: ماستیگومایکوتا، زیگومایکوتا، آسکومایکوتا، بازیدیومایکوتا و دئوترومایست.

بعضی از قارچ‌ها با تثبیت نیتروژن به گیاهان کمک می‌کنند و بعضی دیگر به خاطر داشتن این ویژگی با گیاهان به طور همزیست زندگی می‌کنند.

کپک عنوانی کلی‌است که به همهٔ گونه‌های قارچهای ذره‌بینی که به صورت رشته‌های چندسلولی رشد می‌کنند اطلاق می‌شود.

قارچها انواع خوراکی نیز دارند که زیرشاخه بازیدیومایکوتا و از نوع قارچ چتری هستند. قارچ‌های خوراکی از لحاظ نوع تغذیه‌شان به دو دستهٔ: تجزیه‌کننده‌های اولیه و تجزیه‌کننده‌های ثانویه تقسیم می‌شوند: تجزیه‌کننده‌های اولیه به دسته‌ای از قارچها اطلاق می‌گردد که توانایی تجزیهٔ سلولز و بقایای مردهٔ گیاهی را دارند؛ اما تجزیه‌کننده‌های ثانویه برای رشد و تغذیه به محیطی احتیاج دارند که قبلا توسط ریزسازوارهها (میکروب‌ها) تجزیه شده باشند. طبق طبقه‌بندی فوق قارچهای Agaricus SPP. و Volvariella SPP. در دستهٔ قارچهای تجزیه کنندهٔ ثانویه و Polurotus SPP. و (Shitake)Lentinus SPP. در دسته قارچهای تجزیه کنندهٔ اولیه قرار می‌گیرند. قارچ‌های سمی متعددی نیز در طبیعت رویش دارند. تغذیه از این قارچ‌ها منجر به بروز علایم متعدد روانی و جسمی تا مرگ می‌گردد.

خواص دارویی
برخی آنتی بیوتیکها ازجمله پلوروموتیلین از کشت قارچ تهیه می‌شوند. قارچها همچنین به عنوان مهارکننده آنزیم بکار برده می‌شوند. انواعی از قارچها مانند قارچ‌های سیلوسایبین، خاصیت توهم‌زایی دارند
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
کوکوس پوریا - فولینگ -پوریا



گیاه poria cocos ( پوریا کوکوس ) ، قارچی است از خانواده Fomitopsidaceae ( فومیتوپسیداسه) که بومی چین و کشورهای آسیای شرقی میباشد .

این گیاه ، قارچی بسیار مفید میباشد که از 2000 سال قبل مورد استفاده خوراکی و دارویی قرار میگرفته است .
از این قارچ در بسیاری از نقاط دنیا برای تهیه غذا استفاده میشود ،سرخپوستان بومی آمریکا برای پختن نان از این قارچ استفاده میکنند.

قارچ پوریا ،نقش بسیار مهمی در طب سنتی چینی برای درمان بیماری ها دارد و از این رو بسیار مورد توجه میباشد .

گیاه poria cocos ، قارچ پوسیدگی چوب است که بر روی ریشه درختان بخصوص ریشه های درختان کاج قرمز رشد میکند .
این قارچ از نظر ظاهری شبیه به سیب زمینی بزرگ میباشد( شکلی نامنظم دارد و به صورت بیضوی، کروی و مستطیلی نیز مشاهده میشود.)
قارچ پوریا بین 10 تا 40 سانتیمتر طول دارد وبه طور معمول وزنی در حدود 1 کیلو دارد .( گاها این قارچ تا 7 کیلو نیز مشاهده شده است .)
رنگ پوست این قارچ قهوه ای مایل به خاکستری و یا قهوه ای تیره میباشد و داخل آن سفیدرنگ است.
قارچ دارای بافتی نرم وقابل انعطاف میباشد .
طعم قارچ شیرین و مطلوب است .

قارچ پس از برداشت در سایه قرار میگیرد تا خشک شود و سپس مورد مصارف خوراکی و دارویی قرار میگیرد.
این گیاه منبع قوی از پتاسیم میباشد.

خواص دارویی :همانطور که ذکر شد این گیاه دارای خواص دارویی بسیار زیادی است .

- برای در مان التهاب و مشکلات سیستم عصبی مفید است.
-درمان بیخوابی
-درمان تومور و درد مفاصل
-آرامبخش و ادرارآور است.
- ضد تهوع -ضد استفراغ - مفید برای بسیاری از بیماری های گوارشی.
- تقویت عملکرد تهال.
- عملکرد این گیاه در درمان سرطان در دست تحقیق میباشد.
برای درمان بیماری های مزمن به مدت 3 تا 4 ماه از این قارچ استفاده کنید.

تکثیر : کشت این گیاه موفق نبوده است و به صورت خودرو روی ریشه درختان میروید.

: منابع



تصاویر گیاه کوکوس پوریا - فولینگ -پوریا:
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
ارگوت / سیخک جو




دانستنی های علمی:




تا آنجا که از شواهد تاریخی بر می آید، ارگوت را اولین بار در چین باستان به عنوان ماده ای دارویی و به طور دقیق تر به عنوان داروی تسریع کننده تولد نوزاد به کار برده اند. حکیمان معروف یونان از جمله جالینوس و دیوسکورید نیز از این قارچ به عنوان یک ماده دارویی یاد کرده اند. بعدها این قارچ در اروپا نیز مورد استفاده قرار گرفت، اما تأثیر مرگ آور قارچ ارگوت که باعث بیماری ارگوتیسم یا قانقرن گازی می شد، تا مدت ها نزد مردم اروپا ناشناخته بود تا آنکه در سال 1582 یک محقق فرانسوی خواص علمی آن را برشمرد. بعدها، در سال 1836 در کشور انگلیس، این قارچ به عنوان یک داروی رسمی به بازار عرضه گردید. ارگوت به حسب "چشم آمد" شکل ظاهری آن، در کشورهای مختلف، نام های متفاوتی دارد، مثلاً چون در ایران به شکل سیخک پای خروس به چشم آمده، "سیخک"، "سیخک جو"، "جو سیخ" و امثال آن نام گرفته است. این قارچ در زبان انگلیسی نیز نام های گوناگونی دارد که عبارتند از: ارگوت، زنگ چاودار، مادر چاودار و دانه شاخی (نام هایی که نشان از آفت بودن قارچ در جو یا چاودار دارند). بالاخره، از آنجا که قارچ مذکور شباهت زیادی به دندان پوسیده افراد مسن دارد، در برخی از کشورها به "دندان پیر" یا "دندان پیر زن" نیز معروف گردیده است.

ارگوت در اکثر فارماکوپه ها به عنوان یک ماده مهم دارویی معرفی شده است. مواد مؤثره آن (ترکیبات آلکالوئیدی) سبب انقباض عضلات صاف رحم، تحریک سلسله اعصاب سمپاتیک، کاهش فشار خون و همچنین سبب ایجاد نظم در کار سیستم گردش خون می گردند. تعدادی از محققین در سال 1982 اظهار داشته اند که استفاده از این قارچ در دوران بارداری (استعمال موضعی) باعث سقط جنین نیز می گردد. در حال حاضر در صنایع داروسازی مواد مؤثره ارگوت در ساخت داروهای مربوط به بیماری های زنان (داروهای فشار جهت تسریع در تولد نوزاد، جلوگیری از خونریزی های پس از زایمان و داروهای مربوط به سقط جنین)، داروهایی که سبب کاهش فشار خون و مداوای میگرن و برخی از بیماری های مربوط به سیستم عصبی می شوند، به کار می روند. مهمترین این داروها عبارتند از سکادول، ارگام، بلوئید، ارگومترین، کفالگین و ردرگام.

این قارچ همه ساله در مقیاس وسیع در کشورهای سوئیس، آمریکا، فنلاند، اتریس، چک، اسلواکی، آلمان، ژاپن، روسیه و مجارستان تولید می شود.



مشخصات قارچ:




ارگوت به صورت های زیستی متفاوت (عمدتاً به صورت انگل) مشاهده می گردد. بیش از 22 گونه متعلق به جنس کلاویسپس شناخته شده اند. از آنجا که این قارچ در شرایط مختلف، شکل های ظاهری متنوعی پیدا می کند، تا مدت ها چنین تصور می شد که دارای گونه های متفاوتی است (Secalis mater، Cordyceps purpurea، Sphacelia segetum). ولی یکی از محققان در سال 1853 اظهار نمود اگرچه این سه قارچ به ظاهر با هم تفاوت دارند، اما در واقع همه آنها متعلق به یک گونه اند.

این قارچ عمدتاً در مناطقی که جو و چاودار کشت می شود، مشاهده می گردد. از این رو، در اروپا، آسیا و قسمت هایی از شمال آفریقا که کاشت و داشت این دو گیاه صورت می گیرد، گسترش دارد.

ارگوت، دوکی شکل، طویل، راست یا خمیده است. نام عمومی آن Sclerotium می باشد. اندازه این قارچ بسته به اوضاع محل رویش متفاوت است و بین 1 تا 5 سانتیمتر طول و 2 تا 5 میلیمتر ضخامت دارد.

لایه خارجی ارگوت، بنفش تیره (مایل به قهوه ای) یا سیاه رنگ است. وقتی شکسته می شود، داخل آن به رنگ خاکستری روشن مشاهده می گردد. چنانچه تازه باشد کم و بیش گوشتی است و پس از خشک شدن سخت و لاکی می شود.

سیخک جو وقتی کاملاً برسد، از گیاه جدا می شود و روی زمین می افتد. سیخک افتاده، پس از گذراندن سرمای زمستان، با مساعد شدن هوا و جذب رطوبت، شروع به رویش نموده، جوانه می زند و استروما را می سازد. از استروما، ساختار رشته ای نخ مانند و باریک خارج می شود که انتهای هر رشته کم و بیش برجسته، به رنگ قرمز تیره بوده و دیواره خارجی آن پوشیده از زواید خار مانندی است.

داخل برجستگی انتهایی مذکور، تعداد زیادی اندام های تخم مرغی شکل به نام پری تسیوم وجود دارد. داخل پری تسیوم، آسکوسپورهای پود مانند به وجود می ایند. آسکوسپورها پس از خروج از پریتسیوم، روی خامه مادگی گیاه میزبان قرار می گیرند و به صورت رشته های باریک و طویل، به طرف تخمدان رویش می کنند.

در داخل تخمدان، توده کم و بیش اسفنجی به نام اسفاسلیا تشکیل می شود که مملو از رشته هایی به نام هیف است. اندام های رویشی که اسپور نامیده می شوند، در قسمت فوقانی هیف قرار دارند و پس از پاره شد هیف، به خارج رها می شوند. کنیدی ها مرطوب و کم و بیش چسبناکند. اسفاسلیا فاقد هرگونه آلکالوئید است و تنها قارچ های کاملاً رسیده و بزرگ، حاوی حداکثر مقدار آلکالوئید می باشند. تاکنون بیش از 50 نوع آلکالوئید از سیخک جو استخراج شده که از نوع آلکالوئیدهای حقیقی و دارای ساختمان آندولی هستند.



شرایط محیط رشد:




وضعیت اقلیمی برای رویش قارچ و گیاه میزبان (بخصوص چاودار) باید حتما مطلوب باشد. به منظور تولید قارچ با کیفیتی مطلوب (از نظر میزان ماده مؤثره)، باید در زمان مناسب اقدام به آلوده سازی گیاه میزبان نمود. برای رشد و توسعه ارگوت، به رطوبت زیاد، بارندگی مناسب و هوای گرم نیاز است. حداقل بارندگی سالانه نباید از 500 میلیمتر کمتر باشد. اردیبهشت زمان مناسبی برای آلوده کردن گیاهان میزبان به اسپور قارچ ارگوت است. زیرا در این هنگام، مقدار رطوبت هوا معمولاً کافی است (65 تا 90 درصد). بارندگی و دمای 16 تا 19 درجه سانتیگراد، برای رشد و نمو ارگوت مناسب است. رطوبت زیاد باعث می گردد که گلدهی در چاودار برای مدت طولانی تری انجام پذیرد و اوضاع برای مرحله دوم آلودگی (که عبارتست از قرار گرفتن اسپورهای قارچ بر روی گل های گیاه)، مناسب تر باشد. در این مرحله هوای گرم و خشک برای مدت نسبتاً طولانی مناسب نیست و سبب خشک شدن اسپورها و مرگ آنها می شود. هنگام رویش ارگوت، دمای بیش از 20 درجه سانتیگراد مناسب نیست، زیرا نه تنها مانع رشد آنها می گردد، بلکه در مقدار آلکالوئیدهای تشکیل شده تأثیر منفی نیز بر جای می گذارد.

بادهای شدید مانع آلوده شدن گیاه میزبان می شوند و کاهش رطوبت هوا نیز سبب کند شدن رشد ارگوت می گردد. ارگوت های کاملاً رسیده به سرعت روی زمین می افتند و عمل برداشت محصول را مشکل می سازند.



تکثیر:




انجام کلیه مراحلی که برای تولید گیاه میزبان (چاودار) به منظور استفاده از آرد آن (جهت تهیه نان) و یا برای تهیه علوفه (دام و طیور) صورت می گیرد، برای تولید ارگوت نیز ضروری است. تناوب کشت برای گیاه میزبان ضروری نیست، ولی گیاه را تا حد امکان باید خیلی زورد کشت کرد. زیرا پس از برداشت آن می توان گیاهانی نظیر نخود، خردل، گشنیز و سبزی های دیگر را کاشت.

آلوده ساختن گیاهان به منظور تولید قارچ ارگوت، فرایندهای متعددی دارد و اجرای مراحل زیر ضروری است:

- تهیه موادی که گل ها را آلوده می نمایند (اسپورها)؛

- تهیه سوسپانسیون هایی از اسپور؛

- آلوده سازی گل ها.



: منابع

Claviceps purpurea - Wikipedia
Ergot - Wikipedia
امیدبیگی، ر. 1388. تولید و فرآوری گیاهان دارویی. انتشارات آستان قدرس رضوی، جلد دوم، چاپ پنجم، 438 صفحه.


تصاویر گیاه ارگوت / سیخک جو:
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
قارچ اسپلیت گیل




دانستنی های علمی:




قارچ "اسپلیت گیل" با نام علمی Schizophyllum commune یکی از قارچ های بسیار معمولی از خانواده شیزوفیلاسه است. در ابتدا از نظر مورفولوژیکی به عنوان یک گونه ای که انتشار جهانی نیز دارد توصیف می شد ولی بعدها مشخص شد که این جنس (Schizophyllum) دارای چندین گونه ی مختلط دیگر نیز می باشد که انتشار کمی دارند.



اگرچه اروپایی ها و آمریکایی ها در کتاب راهنمای خود از این قارچ به عنوان قارچی خوراکی یاد کردند اما ظاهراً به دلیل اختلاف استاندارهای طعم از نظر سمیت در میزان مصرف و پهت آن باید دقت نمود.




این قارچ در مکزیک و برخی از نواحی گرمسیری به عنوان قارچی خوراکی مصرف می گردد.




در شمال شرق هند، در منطقه مانیپور، این قارچ به نام Kanglayen نامیده شده و یکی از اجزای مورد علاقه ی پنکیک مانیپوری است.



در میزورام (Mizoram) نام محلی این قارچ Pasi است. که Pa به معنی قارچ و si به معنی کوچک می باشد.




محققان بیان می کنند که رویش قارچ های بادوام و سفت در نواحی گرمسیری اولویت داشته زیرا در غیر این صورت، بخش گوشتی قارچ به سرعت در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب، فاسد شده و بازار پسندی آن را با مشکل مواجه می کند.

این قارچ ها معمولاً سبب زوال و فساد چوب می شوند اما ممکن است سبب بیماری در انسان نیز گردند.




کلاهک این قارچ صدفی شکل بوده و دارای نقطه ای است که قارچ را به رویشگاه متصل می کند و شبیه ساقه می باشد. اغلب موجدار و لوبدار بوده که در صورت مسن شدن دارای حاشیه ای سفت خواهد شد.



این قارچ سفت، پشمی و کرکی است که در صورت مرطوب شدن لغزنده و لزج می شود.




به رنگ سفید مایل به خاکستری است و بیش از چهار سانتیمتر قطر دارد.




گیل ها به رنگ قرمز کم رنگ یا خاکستری، با لبه هایی که از طول جدا هستند و در صورت مرطوب شدن بسته می شوند، می باشند.




قارچ اسپلیت گیل، عمدتاً از بهار تا تابستان روی چوب های مرده، در جنگل های خزاندار و کاج یافت می شود.




اندام میوه دهنده ی آن در آب و هوای گرم و خشک، چروکیده و خشک شده ولی پس از بارندگی مجدداً احیا خواهند شد.




اسپورهای این قارچ استوانه ای، صاف، سفید و دارای ابعاد 3-4 × 1-1.5 میکرون هستند.




معمولاً این قارچ را به عنوان قارچی غیرخوراکی می شناسند و از نظر ارزش پختنی نیز بسیار کوچک و چرمی است.



: منابع



تصاویر گیاه قارچ اسپلیت گیل:
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
قارچ پافیلی / مِشیما




دانستنی های علمی:




مِشیما یا پافیلی قارچی است که از نظر ظاهری مشابه سُم حیوانات سُم دار یا پای فیل است.

این قارچ دارای مزه ای تلخ می باشد. و به صورت وحشی و خودرو روی درختان توت سفید یا شاه توت رشد می کند.

رنگ ساقه های آن از قهوه ای تیره تا مشکی است.



خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:




قارچ مِشیما یا پا فیلی در طب سنتی بسیاری از کشورها مانند ژاپن، کره و چین کاربرد دارد.

بسیاری از کشورهای آسیایی صدها سال است که از این قارچ برای درمان اسهال، خونریزی، سرطان و بیماری های دیگر استفاده می کنند.



این قارچ در کاهش ابتلا به سرطان نقش مهمی دارد.

در کره از این قارچ به عنوان چای نیز استفاده می شود.

تحقیقات اخیر نشان داده که پافیلی دارای فعالیت ضد سرطانی علیه سرطان پستان می باشد.



مطابق مقاله ای که در دانشکده داروسازی دانشگاه هاروارد انجام شد، خواص ضد سرطانی این قارچ به اثبات رسید.

9 ترکیب در اثر تجزیه اتیل استات فعال اندام میوه دهنده ی این قارچ جدا و شناسایی شدند که عبارتند از : پروتوکاتکوئیک اسید، پروتوکاتکو آلدیئید، کافئیک اسید، الاژیک اسید، هیسپیدین، داوالیالاکتون، هیفولومین B، اینترفانگین A و اینوسکاوین A.



همچنین از رشد تومورها و گسترش آنها جلوگیری می کنند.

دارای بتا-دی-گلوکان و لِکتین نیز می باشد. این دو از پروتئین های پلی ساکاریدی هستند که در تقویت و کنترل سیستم ایمنی بدن نقش دارند.

در کنترل دیابت نوع دو نیز مفید است.



: منابع



تصاویر گیاه قارچ پافیلی / مِشیما:
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
قارچ خوراکی تکمه ای



امروزه قارچ دکمه ای در بیش از 70 کشور تولید می شود. میزان تولید آن بیش از 1.5 میلیون تن در سال و به ارزش بیش از 2 میلیارد دلار است. ممکن است قارچ دکمه ای(Agaricus bisporus) با قارچ دیگری به نام Agaricus xanthodermus که شباهت زیادی به آن دارد اشتباه گرفته شود. قارچ Agaricus xanthodermus سمی و سرشار از ترکیبات فنلی است و باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ در افراد می شود. یکی از تفاوتهای این قارچ با قارچ دکمه ای معمولی این است که قارچ دکمه ای وقتی خرد و یا کوبیده می شود قهوه ای یا سیاه می شود ولی قارچ Agaricus xanthodermus در صورت کوبیده شدن زرد می شود.
قارچ های دکمه ای جزء قارچهای ساپروفیت و از دسته بازیدیومیستها هستند. قسمتی از قارچ که در سطح زمین می روید از چندین عضو تشکیل شده است. قسمت پایه قارچ به شکل استوانه و به ارتفاع 2.5 تا 3 سانتی متر است و قطر آن به 1 تا 2 سانتیمتر می رسد. قسمت کلاهک به رنگ سفید، طلایی و شبیه چتر است. سطح زیرین آن دارای صفحاتی است که در امتداد شعاع چتر قرار دارندو این صفحات در اوایل رشد صورتی رنگند و به تدریج قهوه ای می شوند. در بین این صفحات اسپور یا هاگهای قارچ قرار دارد که در شرایط مناسب رشته های سفید رنگی به نام ریسه یا میسیلیوم تولید می کند.
قارچ دکمه ای سرشار از سدیم، کلسیم، پتاسیم و فسفر است. علاوه بر این، قارچ دکمه ای دارای لینولئیک اسید و ترکیبات آنتی اکسیدانتی است.
برای تحریک اسپانها ابتدا آنها را به مدت 10 تا 12 روز در محیط گرم قرار می دهند. سپس آنها را بر روی محیط کشت( دانه های گندم تخمیر شده، کود اسبی، کمپوست قارچ و ...) قرار می دهند. در این زمان دما باید 24 درجه و رطوبت 90% باشد. میزان دی اکسید کربن نباید بیش از 800 ppm باشد. بعد از رشد میسیلیومها روی آن را با کود می پوشانند. 2 تا 3 هفته بعد قارچها ظاهر می شوند. بعد از ظهور قارچها باید دما را به 16-18 درجه کاهش داد.
با انجام یک مطالعه بر روی 2018 زن نشان داده شد که زنانی که قارچ دکمه ای را به صورت روزانه مصرف می کردند 64% کمتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه قرار داشتند. در این مطالعه زنانی که علاوه بر مصرف روزانه قارچ چای سبز نیز استفاده می کردند تا 90% خطر ابتلا به سرطان سینه را در خود کاهش دادند. در شرایط درون شیشه ای نشان داده شد که کلاه قارچ دکمه ای دارای ترکیباتی است که خواصی مانندaromatase inhibitor دارد که برای درمان سرطان سینه و تخمدان استفاده می شود. در مطالعات آزمایشگاهی نشان داده شده است که قارچ دکمه ای می تواند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شود. در مطالعات آزمایشگاهی بر روی موشها نشان داده شد که مصرف قارچ خام تعداد سلولهای سرطانی را افزایش داد و این در حالی بود که قارچ پخته می تواند از خطر ابتلا به سرطان جلوگیری کند.
از قارچ دکمه ای برای درمان کلسترول بالا، اختلالات کبدی، اختلالات دستگاه گوارش و تصلب شرائین استفاده می شود. قارچ دکمه ای سبب افزایش توانایی بدن در استفاده از انسولین می شود و می تواند مقاومت به انسولین را در بیماران مبتلا به دیابت کاهش دهد.
بيماري هاي فيزيولوژيک مانند: کمبود مواد غذايي، بالا بودن دي اکسيد کربن، دماي بالا و تهويه کم ورتيسيليوم يا جوش خشک: ايجاد لکه هاي قهوه اي روي سطح کلاهک که آبکي و لزج هستند لکه قهوه اي باکتريايي: لکه هاي قهوه اي فرو رفته. بعد از ظهور بيماري ورتيسيليوم دماي سالن را پائين مي آوريم (حدود 14 تا 15 درجه سانتي گراد) و از قارچ کشهاي کاربندازيم و بنوميل به صورت 150 گرم در 100 ليتر آب استفاده مي کنيم کپک تار عنکبوتي: معمولا از خاک پوششي غير استريل ايجاد شده و سرانجام اطراف قارچ را فرا مي گيرند. از سم هاي کاربندازيم ، بنوميل ، فرمالين 20 درصد ، قبل از شيوع روي کلاهک از نمک استفاده مي کنيم لکه قهوه اي: زماني که رطوبت روي سطح قارچي مي ماند باعث بروز بيماري لکه قهوه اي مي شود ویروس ایکس: بیماري است که در ايران شايع نيست. بيماري است که طي تحقيقات انجام شده محل ايجاد آن روي قفسه هاي چوبي ديده شده است آفات مگس قارچ خور: جهت مبارزه از حشره کش هاي ديازينون و مالاتيون ( به ميزان 5 در 1000 يا 4 در 1000 ) ،کاغذهاي چسبي و يا حشره کش هاي برقي استفاده مي کنيم نماتد دم فنري (Sprinted): باعث وک شدن قارچ و لزج و سياه شدن خاک پوششي مي شوند. با استفاده از فرمالين 20 درصد و دماي بالاي 25 درجه سانتي گراد در مرحله پاستوريزاسيون خاک پوششي استفاده مي کنيم کنه: از مراحل کمپوست سازي وارد سالن ها مي شود. از سم هاي اومايک مي توان استفاده کرد بيماري کاپرينوس: در اثر موجود آمونياک بالاي کمپوست ايجاد مي شوند
گاهی استفاده از قارچ سبب ایجاد حساسیت مانند خارش، حالت تهوع و اسهال شود. در برخی افراد استفاده زیاد از قارچ سبب آسیب به کبدها شده است. درباره مصرف قارچ دکمه ای در دوران بارداری و شیردهی اطلاعات کافی وجود ندارد و به همین دلیل باید با احتیاط مصرف شود. از آنجاییکه مصرف قارچ خوراکی می تواند باعث کاهش قند خون شود ممکن است در هنگام عملهای جراحی اختلال ایجاد کند. از اینرو باید حداقل دو هفته قبل از عملهای جراحی از مصرف آن خودداری کرد. داروهای دیابت با قارچ دکمه ای تداخل دارویی دارند و نباید به صورت همزمان استفاده شوند.
تکثیر قارچ توسط هاگ انجام می شود. هاگها رشته ای به نام ریسه یا میسیلیوم تولید می کنند که اصطلاحا به آنها اسپان گفته می شود. از این اسپانها برای مایه زنی محیط کشت استفاده می شود.

: منابع

Agaricus bisporus - Wikipedia
Fungiculture - Wikipedia
http://www.irangarch.com/afatvebimarihayrgrchdokmei.html
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono
غلامحسین پیوست. سبزیکاری. انتشارات دانشگاه گیلان، چاپ سوم.


تصاویر گیاه قارچ خوراکی تکمه ای:
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
قارچ خوراکی معمولی




دانستنی های علمی:




قارچ های خوراکی قارچ های ماکرو هستند آن قدر بزرگ هستند که با چشم غیرمسلح دیده می شوند. آنها ممکن است رو یا زیر زمین ظاهر شوند که انواع روی زمین، با دست چیده می شوند. خوراکی بودن قارچ ها می تواند به صورت عدم وجود ترکیبات سمی برای انسان در قارچ و داشتن مزه و بوی مطبوع تعریف شود. انسان ها از قارچ های خوراکی به دلیل ارزش غذایی آنها برای غذا استفاده می کنند. همچنین گاهی از قارچ ها برای ارزش دارویی و پزشکی آنها جهت درمان استفاده می شود. قارچ هایی که افراد اجراکننده پزشکی عامیانه استفاده می کنند به قارچ های دارویی معروف هستند.

با وجود این، قارچ های توهم زا (مانند قارچ های جادو)، گاهی اوقات برای اهداف مذهبی در برخی ادیان و یا به عنوان مواد مخدر استفاده می شوند، می توانند تهوع و اختلالات آگاهی شدیدی ایجاد کنند و به همین دلیل معمولاً قارچ خوراکی تلقی نمی شوند.

قارچ های خوراکی شامل گونه های قارچی بسیاری می شوند که ممکن است به صورت وحشی در طبیعت چیده شده و یا پرورش داده شوند. شناختن قارچ های خوراکی وحشی از قارچ های سمی به تجربه و تخصص بسیاری نیاز دارد و خطر سمی بودن قارچ هایی که در طبیعت یافت می شوند بسیار بالاست. بنابراین هرگز نباید قارچ های موجود در طبیعت را به صرف داشتن ظاهر خوب مصرف کرد، چرا که مسمومیت های شدید و حتی گاهی مرگ، از پیامدهای مصرف قارچ های وحشی سمی موجود در طبیعت است. قبل از آن که قارچی را خوراکی بدانیم، باید قارچ شناسایی شود. شناسایی کامل یک گونه قارچ تنها راه ایمن برای اطمینان از خوراکی بودن قارچ است. برخی از گونه های قارچ که برای بیشتر مردم خوراکی هستند، ممکن است برای برخی افراد سبب واکنش های آلرژیک شوند. همچنین قارچ های خوراکی کهنه یا نگهداری شده با روش نادرست نیز می توانند موجب مسمومیت غذایی شوند.

قارچ های سمی مرگبار که اشتباه گرفته شدن آنها با قارچ های خوراکی رایج است و علت موارد مرگبار بسیاری از مسمومیت هستند شامل چندین گونه از قارچ قاتل، به ویژه آمانیتا فالوئیدس و کلاه مرگ یا کلاهک مرگ هستند. قارچ هایی که در مکان های آلوده رشد می کنند نیز ممکن است مواد آلوده مانند فلزات سنگین را در خود انباشته کنند.



خصوصیات گیاهشناسی:




"قارچ خوراکی معمولی" یا "قارچ خوراکی چمن زار" با نام علمی “Agaricus campestris” یکی از انواع قارچ های خوراکی است که به صورت خودرو در چمنزارها و مرغزارها و دشت های آمریکای جنوبی می روید. و ارتباط خویشاوندی نزدیکی با گونه ی “Agaricus bisporus” دارد و در فروشگاه های آمریکا به فروش می رسد. این قارچ در جوانی به وسیله یک غشای نازک صورتی رنگ پوشیده شده است، به همین دلیل به آن "قارچ ته صورتی" نیز می گویند. این لایه ی نازک در اثر بلوغ گیاه به رنگ قهوه ای شکلاتی تبدیل می شود.

این گیاه ساپروفیت بوده و به صورت منفرد یا مجتمع یا گاهی به صورت حلقه های قارچی در چمن زارها، مزارع، دشت ها و علفزارها رشد می کند. که در اواخر پاییز تا اوایل زمستان در این نواحی از آمریکای شمالی به وفور یافت می شود.

کلاهک آن حدود 3 تا 11 سانتیمتر، محدب تا محدب پهن، در برخی موارد کاملاً مسطح و پهن، به رنگ مایل به سفید، صاف و براق تا فیبری تا نزدیک به فلسی می باشد. گیل ها به صورت جدا از ساقه، در ابتدا به رنگ صورتی پررنگ و به مرور زمان به رنگ قهوه ای و در نهایت قهوه ای شکلاتی تیره، به تعداد زیاد، محافظت شده به وسیله یک لایه ی نازک سفید رنگ در انتهای تکمه ها دیده می شوند. ساقه ی این قارچ حدود 2 تا 6 سانتیمتر طول و حدود یک تا 2.5 سانتیمتر نیز ضخامت دارد و دارای حلقه ای سفید رنگ است. گوشت این گیاه تماماً سفید رنگ بوده و در صورت ضربه خوردن به رنگ زرد تبدیل نمی شود. بسیار به ندرت در برخی موارد ممکن است در اثر رطوبت بالای هوا به رنگ سفید مایل به قرمز تبدیل شود. مزه ی این قارچ نیز بسیار مورد پسند می باشد. نقش اسپور آن به رنگ قهوه ای شکلاتی تیره می باشد. اسپورها بیضی شکل و به ابعاد 5.5 تا 10 در 4 تا 7 میکرون دیده می شوند.



شرایط محیط رشد:




قارچ ها دارای كلروفيل نبوده و بنابراين قادر نيستند عمل فتوسنتز را انجام دهند به همين دليل برای ساخت مواد آلی مورد نياز خود، كه عنصر اصلی آن را كربن تشكيل می دهد از كربن موجود در داخل مواد آلی ديگر استفاده می كنند. اين مواد آلی می تواند از گياهان و يا جانوران زنده و يا از بقايای آنها باشد. بنابراين می توان در تجزيه قارچ ها، مواد شيميايی مشابه مواد موجود در جانوران را مشاهده كرد.

عامل نور برای زندگی قارچ ها كاملاً ضروری نيست. امروزه بيش از صد هزار نوع قارچ در دنيا وجود دارد كه تنها چند صد نوع آن خوراكی است و اكثراً نيز به صورت خودرو در جنگل ها، كوه پايه ها و مراتع می رويند. از 120 سال گذشته تحقيقات زيادی برای كاشت و پرورش قارچ های خوراكی همواره افزايش يافته و سال به سال نيز از مقدار قارچ های جنگلی خوراكی نيز به علت نامساعد شدن شرايط اقليمی جنگل ها كاسته شده و جمع آوری قارچ های جنگلي به مراتب گرانتر از توليد قارچ های پرورشی است.

در صورت تولید آن باید محل پرورش آن را به منظور تنظيم دما، رطوبت و تهويه در اتاق های بسته و تاريك و يا انبارهای مخصوص انتخاب كنيم. ابعاد آن بهتر است با عرض 6 متر، طول 9 متر و ارتفاع حدود 5 متر انتخاب شود. بسترهای كشت در دو رديف و در امتداد طول اتاق قرار می گيرند. عرض بسترها را حدود 1.5 متر انتخاب كرده و در هر رديف 5 تا 6 بستر به شكل قفسه روی هم قرار می دهند. ميزان دما در اين اتاق ها بين 10 تا 25 درجه سانتيگراد است. ميزان رطوبت هوا بايد به حد اشباع برسد.



خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:




بخشی از قارچ های مورد مصرف انسان به صورت تجاری پرورش داده شده و فروخته می شوند. پرورش تجاری قارچ از نظر بوم شناختی با اهمیت است، مانند آنکه نگرانی از کاهش قارچ های بزرگتر، مانند قارچ قیفی، در اروپا وجود داشته‌است؛ شاید به دلیل آنکه محبوبیت این گروه از قارچ ها رشدی فزاینده داشته اند، هنوز چالشی برای پرورش آن ها وجود دارد.

قارچ هایی که دارای خواص پزشکی دانسته می شوند ممکن است به صورت قارچ یا عصاره آن به عنوان دارو استفاده شوند. مطالعات و پژوهش های اندکی در این باره در پزشکی مدرن صورت گرفته و اثر دارویی و درمانی قارچ های مورد استفاده در پزشکی سنتی هنوز به طور علمی تأیید نشده است.

قارچ یکی از سبزی هایی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. مطالعات اخیر در مؤسسه های تحقیقاتی غربی بیان می کند که قارچ با تحریک گلبول های سفید موجب فعالیت هر چه بیشتر دستگاه ایمنی می شود.

مطالعات نشان می دهد که در قارچ دو نوع قند به نام های «ترهولوز» و «کیتین» وجود دارد که دریافت بالای آنها در بدن موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می شود، به این ترتیب آنها مانع فعالیت ویروس ها و باکتری ها شده و از فعالیت های زیانبار این میکروب ها جلوگیری می کند.

این سبزی دارای مقادیر مناسبی «روی» است که وجود این ماده مغذی به حفظ سلامت سیستم دفاع بدن کمک فراوانی می کند.

جالب است بدانید قارچ دارای ترکیبی از گروه «فیتونوترینت هاست» که به نام «لنتینان» شهرت دارد. این ترکیب در قارچ های دکمه ای و صدفی یافت می شود و مانع رشد تومورهای بدخیم می گردد. به علاوه قارچ دارای مقادیر بالایی ویتامین C است و نیز سرشار از سلنیوم می باشد که فعالیت آنتی اکسیدانی دارد و از بروز سرطان کولون در افراد مستعد پیشگیری می کند.



مطالعات نشان داده است، مصرف مرتب قارچ موجب تنظیم میزان هورمون استروژن در خانم ها شده و از بروز سرطان پستان جلوگیری می کند.

این سبزی باعث رقیق شدن خون نیز شده و مانند روغن ماهی به سلامت قلب و عروق کمک فراوانی می کند و با همین مکانیسم احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

همچنین این سبزی سرشار از فیبرهای غذایی به نام «کیتین» و «بتاگلوکان» است که هر دو پایین آورنده کلسترول بوده و به حفظ سلامت قلب کمک می کنند، به طوری که در هر 100 گرم قارچ یک گرم فیبر غذایی وجود دارد و نیز در همین مقدار قارچ 320 میلی گرم پتاسیم موجود است که مصرف آن برای افرادی که از فشار خون رنج می برند، بسیار کمک کننده می باشد.

قارچ دارای 5/1 ـ 6 درصد پروتئین است که 70 تا 90 درصد آن جذب بدن می گردد. همچنین به علت پایین بودن اسید اوریک آن، بسیاری از پزشکان مصرف آن را برای سالمندان و مبتلایان به نقرس و بیماری های مربوطه توصیه کرده اند.

قارچ ها دارای ویتامین های B2 - B1-B12 - B6 - C و H هستند که برای محافظت از پوست و ایجاد آلرژی در بـدن، سلامت سیستم عصبــی، سلامت پوست و چشـم و بافت های بدن، تشکیل اسیدهای چرب ضروری در سیستم عصبی و ماهیچه‌ها، درمان کم خونی و جلوگیری از بروز ضایعات در مغز و ستون فقرات نقش اساسی دارند که البته در صورت استفاده از روش های صحیح پخت‌، فریز و خشک کردن، خواص تمام این ویتامین ها حفظ می گردد.

این گیاه حاوی مقادیر بسیار مناسبی از مواد معدنی شامل: پتاسیم، فسفر، منگنز، مس، آهن و کلسیم می باشد.

دارای درصد بسیار کمی چربی و کالری و مقادیر مطلوبی از لیستین که عامل پایین آورنده چربی خون است می باشد، بنابراین در رژیم های لاغری بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

این غذای سلامت و تندرستی Health Food سرشار از انواع آنتی اکسیدانت ها از جمله « لنتیان » است که خاصیت ضدسرطانی دارند .
مطالعات نشان داده است، مصرف مرتب قارچ موجب تنظیم میزان هورمون استروژن در خانم ها شده و از بروز سرطان پستان جلوگیری می کند. این سبزی باعث رقیق شدن خون نیز شده و مانند روغن ماهی به سلامت قلب و عروق کمک فراوانی می کند و با همین مکانیسم احتمال ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد. همچنین این سبزی سرشار از فیبرهای غذایی به نام «کیتین» و «بتاگلوکان» است که هر دو پایین آورنده کلسترول بوده و به حفظ سلامت قلب کمک می کنند، به طوری که در هر 100 گرم قارچ یک گرم فیبر غذایی وجود دارد و نیز در همین مقدار قارچ 320 میلی گرم پتاسیم موجود است که مصرف آن برای افرادی که از فشار خون رنج می برند، بسیار کمک کننده می باشد. قارچ دارای 5/1 ـ 6 درصد پروتئین است که 70 تا 90 درصد آن جذب بدن می گردد. همچنین به علت پایین بودن اسید اوریک آن، بسیاری از پزشکان مصرف آن را برای سالمندان و مبتلایان به نقرس و بیماری های مربوطه توصیه کرده اند. قارچ ها دارای ویتامین های B2 - B1-B12 - B6 - C و H هستند که برای محافظت از پوست و ایجاد آلرژی در بـدن، سلامت سیستم عصبــی، سلامت پوست و چشـم و بافت های بدن، تشکیل اسیدهای چرب ضروری در سیستم عصبی و ماهیچه‌ها، درمان کم خونی و جلوگیری از بروز ضایعات در مغز و ستون فقرات نقش اساسی دارند که البته در صورت استفاده از روش های صحیح پخت‌، فریز و خشک کردن، خواص تمام این ویتامین ها حفظ می گردد. این گیاه حاوی مقادیر بسیار مناسبی از مواد معدنی شامل: پتاسیم، فسفر، منگنز، مس، آهن و کلسیم می باشد. دارای درصد بسیار کمی چربی و کالری و مقادیر مطلوبی از لیستین که عامل پایین آورنده چربی خون است می باشد، بنابراین در رژیم های لاغری بسیار مورد استفاده قرار می گیرد. این غذای سلامت و تندرستی Health Food سرشار از انواع آنتی اکسیدانت ها از جمله « لنتیان » است که خاصیت ضدسرطانی دارند.

گفته شده که کربوهیدرات های موجود در قارچ ها، نظیر کیتین که دیواره سلولی قارچ ها را تشکیل می دهد، موجب تحریک و تقویت دستگاه ایمنی می شود. همچنین قارچ ها دارای ریزمغذی روی هستند که به حفظ سلامتپوست و مو و همچنین ایمنی بدن کمک می کند. همچنین گفته می شود که ترکیبات و ریزمغذی های مختلفی نظیر سلنیوم در قارچ های خوراکی از بروز سرطان و رشد تومورهای بدخیم پیشگیری می کند. قارچ ها دارای ویتامین های ب، ث (C) و د و آنتی اکسیدان هستند. قارچ های خوراکی منبع پروتئین بوده و همچنین دارای گلیکوژن می باشند. قارچ ها پرکالری نبوده و از این لحاظ ماده غذایی مناسبی هستند.

قارچ هایی که در معرض پرتوهای فرابنفش قرار گرفته اند، حاوی مقادیر زیادی از ویتامین د۲ هستند. هنگامی که قارچ ها در معرض پرتوهای فرابنفش قرار می گیرند، ارگوسترول را، که ماده ای است که در غلظت های بالا در قارچ ها وجود دارد، به ویتامین د۲ تبدیل می کنند. این فرایند مشابه فرایندی در انسان هاست و هنگامی که پوست در معرض این پرتوها قرار می گیرد، مقداری ویتامین د۳ در پوست تولید می گردد. آزمایش ها نشان داده اند که یک ساعت قرار گرفتن مقداری به میزان یک وعده قارچ های خوراکی در معرض پرتوهای فرابنفش، پیش از برداشت، مقدار ویتامین د موجود در آنها را دو برابر مقدار توصیه شده روزانه سازمان غذا و داروی آمریکا می سازد و پنج دقیقه قرار گرفتن قارچ ها در معرض پرتوهای فرابنفش پس از برداشت، مقدار ویتامین د موجود در قارچ را چهار برابر مقدار توصیه شده توسط سازمان غذا و داروی آمریکا می کند.



: منابع



تصاویر گیاه قارچ خوراکی معمولی :
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
قارچ دُم بوقلمون




دانستنی های علمی:




قارچ دُم بوقلمون یکی از قارچ های خانواده ی پُلیپوراسه است که در سراسر جهان یافت می شود. نام این قارچ به دلیل چندین رنگ بودن آن انتخاب شده است که شباهت بسیاری به چندرنگ بودن دُم بوقلمون های وحشی دارد.



سطح انتهای کلاهک قارچ یک نقطه ی متحدالمرکز با رنگ های مختلف را به وجود می آورد. گوشت آن حدود یک تا سه میلیمتر ضخامت داشته و دارای ساختاری چرمی است.

گونه های قدیمی تر این قارچ به دلیل رشد جلبک های سبز روی نقاط متحدالمرکز، ممکن است به رنگ سبز دیده شوند.


این قارچ معمولاً در لایه های آجرها و سفال ها رشد می کند. همچنین در جنگل های شمال آمریکا روی درختان مرده و کنده های متلاشی شده و روی درختان خانواده ی مخروطیان، می روید.
کلاهک آن به رنگ های قهوه ای زنگاری یا قهوه ای تیره و گاهی با نقاط سیاه دیده می شود. این کلاهک ها پهن بوده و حدود 8 × 5 × 0.5-1 سانتیمتر مساحت دارند. و اغلب سه گوش یا گِرد با کرک های نرم می باشند.

سطح منافذ یا پورهای این قارچ به رنگ مایل به سفید تا قهوه ای روشن بوده و گرد می باشد که با افزایش سن دارای پیچ خوردگی هایی می شود. حدود 2 تا 5 پور در هر میلیمتر مشاهده می گردد.

اسپورهای این قارچ دارای ابعاد 5-6 × 1.5-2 میکرومتر، صاف، استوانه ای و غیرآمیلوئیدی (غیرنشاسته ای) است.



خواص درمانی و کاربردهای صنعتی:




بر اساس مؤسسه ی سرطان شناسی آمریکا، این قارچ تأثیرات ضد سرطانی در انسان ها داشته است. اما تحقیقات مدارک علمی مختلفی وجود دارد که نشان می دهد بخش های خاصی از این قارچ دارای خواص ضد سرطانی هستند.



دلیل ضد سرطانی بودن آن نیز وجود پلی ساکارید K (PSK) در آن است.

پلی ساکارید K همچنین در درمان ناراحتی ها و سرطان های معده، مری، کُلورِکتال، پستان و ریه نیز مفید می باشد.



مطالعات مختلف در افراد نشان داده که PSK می تواند بازگشت سرطان را نیز در انسان کاهش دهد.

این قارچ برای مصارف خام خوری بسیار سفت و سخت بوده و از آن در تهیه پودر خشک شده یا به صورت چای یا تنتور (محلول در الکل) نیز می توان استفاده کرد.



: منابع



تصاویر گیاه قارچ دُم بوقلمون:
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
قارچ ری شی



قارچ ری شی دارای کلاهی کلیه ای شکل است که اسپورهای آن به جای تیغه ها درون منافذی در زیر کلاهک قرار دارند. سطح رویی این قارچ براق و قرمز – قهوه ای است. وقتی هنوز بالغ نشده است رنگ کلاهک آن ابتدا سفید و سپس زرد است. میسلیومهای این قارچ که ساقه آن را تشکیل می دهند سفید هستند.
پرورش دهندگان این قارچ ابتدا کیسه هایی را از کاه پر می کنند. این کیسه ها و کاه باید کاملا بهداشتی بوده تا از نفوذ بیماری ها و همچنین تشکیل ترکیبات سمی در کیسه ها جلوگیری شود. به جای کاه می توان از خاک اره هم استفاده کرد. در صورت استفاده از خاک اره، آن را با 20% سبوس گندم مخلوط کرده و رطوبت آن را تا 65% افزایش می دهند. به این ترکیب کلسیم فسفات و کلسیم کربنات هم اضافه می شود تا pH هر کیسه به 5.5 برسد. این ترکیب را در کیسه های پلی پروپیلن ریخته و با یک ریسمان دهانه آن را محکم می بندند. این کیسه های را سپس در اتوکلاو با فشار 22 اتمسفر به مدت 2 ساعت قرار می دهند تا استریل شود. پس از خنک شدن کیسه ها، اسپان یا همان بذر قارچ استاندارد تهیه شده را بر روی کیسه ها می ریزند. رشد این قارچ تا حدودی کند است. این کیسه های دارای اسپان را در اتاقهایی با دمای 28-35 درجه سانتیگراد قرار می دهند. این اتاقها باید تاریک و میزان دی اکسید کربن آن بالا(ppm1500) باشد. بعد از 25 روز میسیلیومهای قارچ سطح کیسه را می پوشانند. بعد از آن بالای کیسه بریده می شود تا شرایط برای میوه دهی قارچ فراهم شود. در این زمان دما باید 28 درجه سانتیگراد، نور 800 لوکس، دی اکسید کرین ppm 1500 و رطوبت محیط 95% باشد. بعد از ظهور اولین کلاهکهای سفید رنگ رطوبت را به 80% و دی اکسید کربن را به ppm 1000 کاهش می دهند. بعد از تشکیل کامل کلاه قارچ که زرد رنگ است، دما به 25 و رطوبت به 60% کاهش می یابد. قارچها زمانی بالغ می شوند که سطح آنها کاملا قرمز- قهوه ای شده باشد. بعد از برداشت و برای جوانه زنی دوباره قارچها، شرایط را به حالت اول( دما 28 درجه سانتیگراد، رطوبت 95% و دی اکسید کربن ppm 1500( بر می گردانند. از هر کیسه می توان 2 تا 3 بار برداشت کرد. هر چین قارچ ری شی حدودا 4 ماه طول می کشد. قارچها پس از برداشت در دمای 35 درجه سانتیگراد و رطوبت 50% خشک می شوند.
از قارچ ری شی برای مصارف درمانی متعددی استفاده می شود. از این نوع قارچ برای تقویت سیستم ایمنی، درمان عفونتهای ویروسی مانند آنفولانزا و اختلالات ریوی مانند آسم و برونشیت استفاده می شود. علاوه بر این، این نوع قارچ در درمان بیماری های قلبی و اختلالاتی مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا، بیماری های کلیوی و کبدی هم توصیه می شود. در برخی منابع عنوان شده است که این قارچ در درمان ناراحتی های ناشی از افزایش ارتفاع، بی‌خوابی، زخم معده، مسمومیت، تبخال های دردناک و خستگی نیز کاربرد دارد. اخیرا در برخی منابع عنوان شده است که به دلیل خاصیت ضدویروسی این قارچ، می توان از آن در دمان ایدز بهره برد.
درطب سنتی چین از پودر به دست آمده از قارچ ری شی برای درمان سرطان استفاده می شود. در مطالعه ای نیز نشان داده شد که این قارچ می تواند با بازداری از فعالیت برخی هورمونها و همچنین، جلوگیری از جابجا شدن سلولها مانع از تشکیل و یا گسترش سرطان در بدن شود. در این مطالعه نتیجه گرفته شد که این قارچ جایگزین مناسبی برای داروهای درمانی سرطان به خصوص سرطان سینه و پروستات است.
یکی از مشکلات پرورش این قارچ تجمع فلزات سنگین و سمی در این قارچ است. بنابراین باید از خاک اره و یا بستری عاری از فلزات سنگین استفاده کرد زیرا این قارچ می تواند فلزات سنگین محیط را جذب کند.
برخی از عوارض جانبی مصرف بیش از حد این قارچ عبارتند از: خشکی دهان، گلو، مخاط بینی که با خارش همراه است، دل درد، خونریزی بینی و مدفوع خونی. از این قارچ نوشیدنی هایی تهیه شده است که مصرف آنها می تواند سبب خارش و تحریک پوستی شود. استنشاق اسپورهای قارچ ری شی علائم آلرژی را در پی دارد. درباره مصرف این قارچ در دوران بارداری و شیردهی مطالعاتی صورت نگرفته و در نتیجه اطلاعات دقیقی در دسترس نیست. از آنجاییکه این قارچ می تواند فشار خون را کم کند، نباید با داروهای کم کننده فشار خون و یا توسط افرادی که فشار خون پایینی دارند، استفاده شود. مصرف بیش از حد این قارچ سبب خونریزی می شود. بنابراین، افرادی که اختلالاتی در لخته شدن خون دارند و یا از داورهای ضد لخته کننده خون استفاده می کنند، نباید بیش از حد از این قارچ استفاده کنند.

: منابع



تصاویر گیاه قارچ ری شی:
 

Hector

ناظر
عضو کادر مدیریت
ناظر
8/27/20
436
قارچ شاخ گوزنی



"قارچ گانودرما تسوگا" یا "قارچ شاخ گوزنی" یکی از گونه های قارچ های پلیپور از جنس گانودرما است. در مقایسه با گانودرما لوسیدیوم یا قارچ ری شی که ارتباط خویشاوندی نزدیکی با قارچ شاخ گوزنی دارد، این قارچ بیشتر روی درختان خانواده ی مخروطیان به خصوص شوکران، رشد می کند. و دارای اندام میوه دهنده ی بزرگ و پهنی به رنگ مایل به سفید یا مایل به قهوه ای است. کلاهک آن حدود 5 تا 30 سانتیمتر بوده و در ابتدا دارای برآمدگی های نامنظمی است. اما به مرور زمان و در اثر بلوغ گیاه، این برآمدگی ها کمتر شده و کلاهک به شکل پنکه مانند در می آید. همچنین دارای سطحی براق با موج هایی به رنگ زرد روشن (در قارچ های جوان) و یا به رنگ قرمز تا قرمز مایل به قهوه ای (در قارچ های بالغ) می باشند. سطح قارچ دارای پورهایی است که در ابتدا به رنگ سفید و سپس در اثر بلوغ گیاه به رنگ سفید مایل به قهوه ای دیده می شوند. در هر میلیمتر حدود 4 تا 6 پور یا منفذ مدور و کوچک وجود دارد که هر کدام از آنها لوله هایی به عمق حدود دو سانتیمتر نیز ایجاد می کنند. ساقه های این نوع قارچ در برخی موارد تشکیل نمی شود اما معمولاً این قارچ دارای ساقه هایی به طول 3 تا 14 سانتیمتر است که بیش از سه سانتیمتر نیز ضخامت دارد. این ساقه ها دارای پیچ و تاب هایی مساوی یا نامنظم، براق و به رنگ کلاهک می باشند. میوه های این قارچ به رنگ مایل به سفید و نسبتاً صاف و نرم (در صورت جوان بودن) یا به مرور زمان زبر و خشن می شوند. نقش اسپور این قارچ ها نیز به رنگ قهوه ای است.

گفته می شود که قارچ شاخ گوزنی نیز مانند ری شی دارای خواص دارویی ارزشمندی است. البته هنوز بحث و بررسی بر روی خواص دارویی این قارچ وجود دارد. اگر خواص دارویی آن به اثبات برسد، می تواند تحولی را در صنایع داروسازی و طب سنتی ایجاد کند.

این قارچ سمی نیست ولی به دلیل اندام های سخت و چوبی مانندش، به صورت تازه خوری قابل استفاده نیست. البته می توان از دم کرده و یا عصاره اندام های میوه دهنده این قارچ برای مصارف دارویی استفاده نمود. عصاره ی آب داغ یا چای حاصل از این گیاه می تواند برای استخراخ پلی ساکاریدها بسیار مفید باشد. همچنین عصاره الکلی یا الکلی/گلیسرینی این قارچ، برای استخراج تری ترپنوئیدها مؤثر می باشد.



مطالعات بر روی موش ها نشان داده که گانودرما تسوگا چندی اثر دارویی ارزشمند از جمله خاصیت ضد تومور داشته است. همچنین این قارچ اثرات التیام دهی زخم را نیز به خوبی در این موش ها نشان داده است.

برخی از تركيبات شناسايی شده در اين گياه عبارتند از: ترپنوئيدها (Terpenoids)، ارگوسترول (Ergosterol)، سرويسترول (Cervisterol)، اسيدها گانودريك (Ganoderic acids)، گانودريول ها (Ganoderiols) و پپتيدوگليكان ها از جمله گانودرن B و گانودرن C.



: منابع



تصاویر گیاه قارچ شاخ گوزنی:
 
بالا پایین